26/07/2012

Debrecen [HU]

István, Debrecen_munkanélküli (unemployed)
Az, hogy most már nem léteznek határok, lehetőség van külföldön dolgozni. Ezt pozitívan értékelem.
Now that there are no borders we have opportunities to work abroad. That is positive.

Éva, Debrecen_takarítónő (cleaning woman)
A munkalehetőség limitált itt Magyarországon, ezért a határok eltörlése számomra pozitív. Csak igérgetik a munkát itt, de a valóság más.
Work opportunities in Hungary are limited. That‘s why I appreciate not having borders any more. Here, they are only promising work but the reality is different.

Imre, Debrecen_nyugdíjas (retired)
A határon kívül több a munkalehetőség. Személyes, belső határok nincsenek.
There are more opportunities for work abroad. Personal, internal borders don’t exist.

Ilona, Debrecen_nyugdíjas (retired)
A kormány sokat igér, de nem teljesíti. Ez számomra egy piszkos nagy határ.
The government keeps promising but they never keep their promises. These are the greatest borders to me.

Alexander,  Marietta, Georgia_student
Borders are imaginary lines fabricated by man.

László, Debrecen_grafikus (artist)
Amíg Román- szorongás, vágy, fájdalom, legyen az Magyarország, Párizs, Prága,- amíg arra vágytam, hogy eljussak oda.
I am Romanian and in the past, the thought of going to Hungary, Paris or Prague used to fill me up with desire, anxiety and pain...

Zsuzsanna, Debrecen_nyelvtanár (teacher)
Ha a szót hallom először a saját határaimra gondolok, amit illetve amiket a neveltetésem a származásom állítottak fel és amiket én próbálok ahogy változom öregszem újra állítani,“odébbtenni“. Földrajzi értelemben vett határok lassan nem léteznek, jó hogy utazhatunk oda ahová szeretnénk, de mégsem, mert az anyagi határaim nem igazán engedik hogy „határtalanul“ bolyongjak amerre szeretnék.
Firstly, thre are my personal borders which were defined by education and my family backgroun. As I am getting older I am trying to redifine them. The geographical borders are disaperaring slowly and it is great that we can travel freely. Only my financial borders are limiting me.

Csaba, Debrecen_vasbetonszerelő (construction worker)
Számomra a határ nehezen megfogalmazható.
I can’t really define them.

Albert, Debrecen_orvos (doctor)
Nagyon fontosnak tartom a határokat, mert keretet ad a gondolkodásnak az érzelmeknek és a cselekedeteknek. Ugyanakkor, fontos, hogy ezek ne legyenek merevek mert megnehezítenék az emberi kapcsolatokat, az egymáshoz való közeledést, a másiknak a megértését és elfogadását. Ha a határok nagyon kibővülnének és fellazulnának, elveszíthetné az ember a tájékozódását, a támpontjait, a hovatartozását.
Borders are very important because they give a frame to our thoughts, feelings and actions. They shouldn’t be too rigid cause it would make harder to approach, understand and accept each other. On the other hand if they are too loose we could lose our focus, our course and direction in life.

Gabriella, Debrecen_diák (student of art)
Az ember minden határt saját magának határoz meg akár a belső határokat, akár a földrajzi határokat vesszük figyelembe. Az ember a maga ura.Ha úgy akarjuk, nincsenek határok!
We all define our own borders. It is up to every person. If you decide, you can ignore them.

Évi, Debrecen_diák (student of art)
A határok egyfajta motivációk. Amikor csinálunk valamit, kell egy célegyenes, amit átléphetünk nagyobb siker érdekében. Vannak óvó határok, vannak építő határok. Az embereket egyedül saját nézeteik taszítják el egymástól. De ha ezeket egy közös célért átlépjük, akár örökre hálásak lehetünk ezért és talán örök barátságok is születhetnek.
They are motivating us to achieve greater success. Some borders protect us and some of them are consturctive. Only our personal opinions alienate us from each other.  But if we overcome these we could find friendships for life.

Judit & Marci, Debrecen_anya (on maternity leave)
Külföldön élünk, és ez egy tájkeretet jelent országhatárként értékelve- nincsenek határok külföldön élni egy pozitívum. Határ =  csend, rend, fegyelem- legyen az ember szórakozott de fontos,hogy meglegyen a kellő fegyelme is a dolgokhoz.
We live abroad and it’s a positive thing for us. Border = silence, order, discipline. We can have fun but it is also important to do things with care and self control.

Éva, Debrecen_nyugdíjas (retired)
Ahová vonattal, gépkocsival eljutok. Ez szabja meg a határaimat, mivel félek a repüléstől. Szeretem Magyarországot, és nem kell elmennem külföldre, hogy jól érezzem magam. Mindent megtalálok itt is.
I am scared of flying and my borders are defined by this. I love Hungary and I don’t need to go abroad to feel good. I can find everything here.

Lajos, Debrecen_orvos (doctor)
A szellemi határ számomra fontosabb mint az államok között létezők és az embereknek arra kell törekedniük, hogy a határokat átlépjék. Ha átlépek egy határt, tudom, hogy az mivel jár. De vannak határok amiket nem léphetnek át pl. házasság, munkahely, de pl. a zenében, csillagászatban az ember átlépheti a határait . Sajnálom, hogy egyszerre több diplomát nem sikerült szereznem, így nagyobb rálátásom lett volna dolgokra. A mi generációnk nem tehette meg, hogy doktori szakról átlépjen matematikára vagy más szakokra...csak az érdeklődés szempontjából. Az orvosnak mindenhez kell egy kicsit értenie. Rengeteg emberrel találkozom így ismeretesnek /jártasnak kell lennie sok dologban. Érdektelenségben élünk szűkreszabott határaink között.
To me the mental borders are more important than those which exist between countries. People should be aware of the consequences of their actions. There are borders one should never cross. For example in marriage, at work or in music. It is a pity that I couldn’t study at more than one university simultaneously. As a doctor I feel I should have a wider range of  knowledge about things because I am in contact with lots of different people. Surrounded by narrow borders we live an indifferent life.

No comments:

Post a Comment